Tags

, , , , ,

Karl-Friedrich Scheufele en Jacky Ickx

Autopiloot Jacky Ickx, directeur Karl-Friedrich Scheufele van Chopard en Colman Watches in Antwerpen hebben een gemeenschappelijke passie, de passie voor perfect lopende mechanica.  Hun wederzijdse passie maakte van Scheufele en Ickx vrienden en hun samenwerking leidt ondertussen al tot de 5de editie van een horloge opgedragen aan de legendarische racer.  De “Jacky Ickx Edition V” is een automatische chronograaf als eerbetoon aan de meest tot de verbeelding sprekende autorace ter wereld, de 24 uur van Le Mans.  Het horloge is te verkrijgen in roestvrij staal of rood goud en dit in een totale oplage gelimiteerd op 2500 stuks.

Als er in de autosport één levende legende is, dan is het wel Jacky Ickx.  Geen enkele piloot vertoonde in de geschiedenis van de autosport zo’n veelzijdigheid op een dergelijke succesvolle manier als de Belgische autopiloot. Jacky Ickx won 8 F1 Grand Prix-races, een resem Formule 2 races maar anderzijds ook de legendarische woenstijnrally Paris-Dakar.  Ook in allerlei endurance-wedstrijden eindigde hij op de eerste plaats, zo won hij naast de 24h van Daytona en die van Francorchamps maar liefst 6 keer de 24h van Le Mans.

Geen wonder dat Chopard voor de “Jacky Ickx Edition V” tot het uiterste ging om een horloge te ontwerpen dat enerzijds strookt met de veelzijdigheid en het perfectionisme van een ware kampioen en anderzijds de link legt naar de racewereld en meer specifiek naar de 24h van Le Mans.

De kast is waterdicht tot op 50 m en is ofwel in roestvrij staal ofwel in 18 kt rood goud, om krassen te voorkomen is er gebruik gemaakt van saffierglas.

Handtekening Jacky Ickx en vermelding 6 x 24

Op de achterkant van de kast prijkt de handtekening van Jacky Ickx en zijn de cijfers 6/24 gegraveerd, verwijzend naar de 6 overwinningen van Ickx in de 24h van Le Mans. Let ook op de kroon, waar het relief van een stuurwiel in verwerkt is.

Jacky Ickx Edition VOok op de wijzerplaat vinden we verwijzingen terug naar Le Mans.  De aanduiding van de uren van de chrono (gepositioneerd op 6h) telt niet tot 12, zoals meestal het geval is bij een chrono, maar wel tot 24h.  Met de Tachymeter gegraveerd op de bezel kan men eenvoudig de snelheid bepalen van een racewagen over een afstand van 1.000m en met de flyback-functionaliteit van de chrono kan men snel meerdere (ronde)tijden opmeten.

Detail wijzerplaat Chopard Jacky Ickx Edition VStandaard wordt een lichte wijzerplaat gecombineerd met de rood gouden kast en een zwarte wijzerplaat met de stalen kast.
De wijzerplaat blijft overigens onder alle omstandigheden perfect afleesbaar dankzij het gebruik van een Superluminova-coating op wijzers en uuraanduidingen. Een opvallend stijl-element zijn de 2 kleuren die gebruikt werden voor de 3 zones van de chrono (2 x licht en 1 x donker of omgekeerd, afhankelijk van de kleur van de wijzerplaat.)

Het hart van de horloge is natuurlijk het automatische binnenwerk dat een frequentie heeft van 4Hz en een gangreserve van 40h.  De chrono heeft een uitzonderlijke nauwkeurigheid, wat wordt bevestigd door het COSC-certificaat dat bij elk individueel horloge hoort.

Voor het polsbandje tenslotte kan men kiezen uit een zogenaamd Dunlop-design in rubber, of een klassieker handgestikt bandje in bruin of zwart alligatorleder.

De versie in roestvrij staal is gelimiteerd op 2000 exemplaren, de versie in roosgoud is gelimiteerd op 500 stuks.

Advertenties