Tags

, , , , ,

Panerai Submersible 1950  3 Days
Eerder dit jaar op de SIHH 2013 heeft Panerai 3 nieuwe modellen voorgesteld in de Luminor Submersible – reeks.  Alle modellen worden uitgegeven in een Limited Edition van 500 of 1.000 stuks en zijn automaten met een gangreserve van 3 dagen in een kast van 47mm. Zo is er de Bronzo of PAM 507 met aanduiding van de Power Reserve, de Ceramica of PAM 508 met z’n extreme hardheid en tenslotte de Titanio of PAM 364 met een waterdichtheid tot op 2.500m.

Panerai PAM 507, Luminor Submersible Bronzo
PAM 507 Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days Power Reserve Automatic BronzoDit horloge gaat helemaal verder op de bronzen Panerai uit 2011, de erg succesvolle PAM 382 Bronzo.  De PAM 507 bedient zich echter van een ander binnenwerk, namelijk de P.9002 mét aanduiding van de gangreserve, wat waarschijnlijk het grootste verschil is met de PAM 382. De kast uit brons zorgt ervoor dat ieder uurwerk uniek ‘verouderd’ aan de hand van de condities waarin het uurwerk gedragen wordt.  Na een tijdje zijn geen twee Bronzo’s nog gelijk … De groene wijzerplaat heeft naast de uren en minuten wijzers een kleine seconde, datum en gangreserve indicator.

Panerai PAM 508, Luminor Submersible Ceramica
PAM 508 Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic CeramicaPAM 508 Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic CeramicaDit model uit de Luminor Submersible reeks is misschien wel het meest spraakmakende met z’n matte kast van 47mm uitgevoerd in ceramiek.

We schreven vorig jaar op deze blog reeds een artikel over het gebruik van ceramiek door Panerai.  Hier heeft Panerai dus gekozen voor een matte uitvoering van de ceramische kast, een effect dat verkregen wordt door het horloge te zandstralen. Na het productieproces heeft het ceramische materiaal een hardheid van 1.200 HV, wat overeenkomt met ongeveer 5x de hardheid van roestvrij staal. Om de ceramische kast te kunnen afwerken moet men bijgevolg gebruik maken van diamantboren en diamantslijpers.

Een ceramische kast heeft naast haar hardheid en bijgevolg hoge weerstand tegen krassen nog een aantal andere interessante eigenschappen zoals een extreem laag gewicht en een erg hoge corrosie-bestendigheid.

Op de lunette bevindt zich een schaalverdeling om onder water de duiktijd te kunnen PAM 508 Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Ceramicaberekenen. Om een goede zichtbaarheid van deze schaalverdeling en de wijzerplaat te kunnen garanderen maakt Panerai gebruik van Superluminova met een ecru kleur, wat afwijkt van het klassieke gebruik van Superluminova door Panerai. Deze ecru-kleurige Superluminova zorgt samen met de dubbele gestikte kalfslederen band voor een vintage uitstraling van het uurwerk.

Voor de PAM 508 Luminor Submersible Ceramica is er gekozen voor het manufacture binnenwerk P.9000.

Panerai PAM 364, Luminor Submersible 2500m Titanio
Voor het ontwerp van de Pam 364 heeft Panerai teruggegrepen naar zijn rijke geschiedenis.  Het uurwerk is immers gebaseerd op een historisch en legendarisch model, de Egiziano, welke in 1956 voor de Egyptische marine werd ontworpen.

PAM 364 Panerai Luminor Submersible 1950 2500m 3 Days Automatic Titanio

Het horloge heeft een enorme waterdichtheid tot maar liefst 2.500m wat bereikt wordt met behulp van verschillende technieken en materiaalkeuzes.  Zo is er bijvoorbeeld het in de naam vermelde Titanium wat voor een enorme robuustheid zorgt, maar ook het saffierglas is maar liefst 5,6mm dik waardoor het bestand is tegen de enorme druk op grote diepten.

PAM 364 Panerai Luminor Submersible 1950 2500m 3 Days Automatic TitanioHet neusje van de zalm is echter het ventiel dat in de kast is verwerkt op 8 uur met het symbool He van Helium erop.  Het zorgt ervoor dat Helium tijdens de decompressie-fase kan ontsnappen uit de kast wanneer de duiker vanop erg grote dieptes terugkeert naar het oppervlakte.  Op die manier wordt eventuele schade aan het binnenwerk door het onder druk komen van achtergebleven gas voorkomen.

Op de kast is er verder nog een bezel gemonteerd in geborsteld Titanium die in één richting geroteerd kan worden om zo de duiktijd te berekenen.  Deze bezel zorgt samen met de stevige armband in rubber voor de typische look van een duikershorloge.

Als binnenwerk maakt Panerai ook hier gebruik van de P.9000 die we ook al bij de Ceramica zagen.

Panerai Luminor Submersible 1950 3 Days

Advertenties